Cine s-a trezit?

Orice om, nu doar roman, care cunoaste povestea trupei Goodbye to Gravity, asculta melodiile lor cu un nod in gat. Piesa “The day we die” transmite ceva ce unii romani au si facut dupa incendiul de la Colectiv. Nu tinerii, nu batranii, nu bogatii, nu saracii. Cate putin din fiecare categorie. Cam putini, am putea sa spunem, desi imaginea cu peste jumatate de milion de oameni care s-au strans intr-o seara pentru a protesta impotriva coruptiei a facut inconjurul lumii.

Comunitatea care organizeaza ultimele proteste se numeste “Coruptia ucide”. Coruptia chiar ucide. Niste baieti descurcareti isi fac firma, dau niste spagi unor functionari publici care la randul lor au dat spaga sa ajunga pe acele posturi (asta daca nu sunt niste copii nascuti in familiile potrivite), isi deschid un club intr-o cladire veche si fac bani. Sportul national la romani este “facutul banilor”. Nu conteaza ca asta implica niste responsabilitati. Stie romanul o combinatie, se descurca el cumva. A exersat in 45 de ani de comunism combinatiile, relatiile, evaziunile, spaga, tot ce se putea face pentru a creste calitatea vietii, fara sa fie prins de militie si securitate. Si acum romanul smecher a facut un club in care tinerii se distreaza, iar o trupa care nu are loc in media romaneasca isi lanseaza un album. Au fost 5, a mai ramas unul, dator sa duca o mostenire foarte grea, aceea de a vedea acest episod putred si inainte, dar si dupa producerea lui.

Multi oameni au murit atunci, dar nu ca martiri, pentru ca sunt sigur ca ei nu ar fi vrut sa fie vazuti asa. Au murit pentru ca poporul acesta nu are constiinta. Cum ii putem explica noi lui Andrei ca a ramas singur in acea trupa? Ii putem spune ca incendiul s-a produs pentru ca firma care a asigurat efectele pirotehnice era formata din niste habarnisti, iar patronii detineau un club care nu putea sa functioneze intr-un stat normal? Sau ca functionarii publici responsabili de eliberarea autorizatiilor de functionare, politia si pompierii au permis acel concert? Nu putem. Aceste anomalii sunt greu de explicat si nu ii vor aduce prietenii inapoi.

Voi sesizati cat de penibila este discutia despre gratieri, mariri de pensii si alegeri legitime, cand exista oameni care nu pot acoperi in niciun fel golul lasat in acea seara? S-a ridiculizat protestul din februarie, oamenii au fost acuzati ca sunt manipulati, ca sunt platiti, pur si simplu este prea greu de inteles ca cele 2 evenimente, cel din 2015 si cel din 2017, au multi numitori comuni, si o lipsa de reactie este sinonima cu calcatul pe cadavre.

30 octombrie 2015 a fost un moment de cotitura pentru o parte a acestui popor. Aceeasi parte a iesit anul asta la proteste si inca mai iese. Sunt oameni care s-au saturat de romanul descurcaret, mai promovat decat romanul inteligent, s-au saturat de manipulari grosolane si pomeni ale unor borfasi, s-au saturat sa se vanda pentru niste bani in plus. Sunt lucruri mult mai importante pe care acest popor nu le are: empatia, spiritul civic, constiinta. Unii si le-au recapatat.

Daca asculti melodia “The day we die” si te cuprinde un sentiment de revolta, dar si de incredere ca lucrurile se pot  ameliora, daca nu chiar schimba, s-ar putea sa ai cele 3 calitati enumerate mai sus.

 

Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *